Zaujímavosti o vode
Prečo voda vrie |
Vodu často vnímame ako niečo obyčajné. Nemá farbu, vôňu ani chuť. Je to jednoduchá zlúčenina dvoch prvkov, pozostávajúca z dvoch vodíkových atómov pripútaných k atómu kyslíka. Je to v mnohých smeroch veľmi anomálna kvapalina. Jednou z jej anomálií je nečakane vysoká teplota varu. Keď sa pozrieme na bod varu okolitých prvkov a zlúčenín na báze vodíka, zistíme, že voda by vlastne ani nemala byť pri izbovej teplote kvapalná. Pre porovnanie kyslík má bod varu -183°C, dusík -196°C, oxid uhličitý -79°C. |
|
Voda – krv planéty |
Voda je základom všetkého života na Zemi, je bez farby, zápachu, chuti a kalórií. Bez nej nemôžu žiť ľudia, zvieratá ani rastliny. Voda je nevyhnutná pre slona i pre mikróby a nedá sa ničím nahradiť. Pokiaľ nie je voda, nie je život. |
|
Starina - najväčšia vodná nádrž na pitnú vodu |
Vodárenská nádrž Starina je najväčšia vodná nádrž na pitnú vodu na Slovensku, ktorá zaberá 311 ha. Jej takmer 50 m hlboké vody sa stali domovom pre mnohé živočíchy, predovšetkým jalca hlavatého, pstruha potočného, zubáča obyčajného a ďalších iných. |
|
Pitná voda v skratke |
|
|
Ekologická čistička z Ivachnovej |
Adam a Dominik Krakovskí sú bratia z Ivachnovej, ktorí okrem toho, že sú súrodenci, majú spoločný zmysel pre inovátorské nápady. Obaja vyhrali v súťaži Stredoškolský podnikateľský zámer roka v Žilinskom kraji. Dominik išiel do podnikateľského nápadu roka s ideou ekologických čističiek odpadových vôd, ktoré fungujú bez elektrickej energie na báze prirodzeného rozkladu. |
|
Vyrátajte si správnu dávku tekutín na deň |
Pre správne fungovanie nášho tela musíme veľa piť. Muž potrebuje viac tekutín ako žena a záleží takisto na hmotnosti.Platí všeobecné pravidlo, podľa ktorého majú ženy denne prijať približne 2,7 l čistej tekutiny z nápojov a potravín, zatiaľ čo u mužov by to malo byť asi 3,6 l denne. |
|
Umývačka riadu šetrí a pomáha |
Mnohí Slováci stále považujú umývačku riadu za mierne kontroverzný spotrebič, aj keď na to nie je žiaden skutočný dôvod. Umývačka riadu nám skutočne v šetrení môže veľmi pomôcť, pretože šetrí vodu, peniaze, čas ale aj elektrickú energiu. Novšie typy dokážu rozpoznať akým množstvom riadu sú naplnené a podľa toho sa sami rozhodnú koľko vody a času na umývanie je potrebné použiť. Najrozumnejšie je umývať riad, až keď je umývačka úplne plná. |
|
História vodárenstva na Slovensku |
Dejiny zásobovania pitnou a úžitkovou vodou na Slovensku sú veľmi bohaté a spájajú sa najmä s rozvojom ťažobného priemyslu. Prvé zmienky o vodovodoch pochádzajú zo začiatku 14. storočia. Prvými vodovodmi na území Slovenska boli vodovod Gróbňa z roku 1323 a Turčekovský vodovod pre mesto Kremnicu. Významný bol aj vodovod v Španej doline a Bardejovský vodovod. Mesto Kremnica bolo známe ťažbou zlata. Na tieto účely slúžili aj dva úžitkové vodovody, ktoré sa tu nachádzali. |
|
Monitorovanie podzemnej vody na Slovensku |
Podzemná voda je nenahraditeľnou zložkou prírodného prostredia. Je potrebné chrániť ju, a to tým starostlivejšie, čím intenzívnejšie sa využíva. Práve podzemná voda je neoceniteľným zdrojom pitnej vody. Jej dostupnosť podmieňuje stupeň hospodárskeho rozvoja spoločnosti a životnej úrovne obyvateľstva. Slovenská republika má veľmi dobré podmienky z hľadiska tvorby a akumulácie prírodných zdrojov a zásob podzemných vôd. Najväčšie množstvo podzemných vôd sa nachádza v oblasti Dunaja. Z vodohospodárskeho hľadiska je Žitný ostrov najvýznamnejšou oblasťou v strednej Európe. |
|
Voda v potravinách |
Voda sa potravinách nachádza vo voľnej a viazanej forme. Podľa obsahu vody delíme potraviny na potraviny s vysokým, stredným a malým obsahom vody. Za rôznych podmienok spracovania a skladovania sa môže obsah vody v potravinách meniť. Spravidla klesá pri tepelnom spracovaní, najvyššie straty sú v intervale 45 – 55 °C. Na týchto stratách sa v značnej miere podieľajú bielkoviny, ktoré uvoľňujú isté množstvo vody pri koagulácii. Výnimku tvoria kolagénne bielkoviny, ktoré malé množstvo vody pohlcujú. |